Незвичайні рослини на звичайному городі

510














На подвір’ї та городі пенсіонера з Анисова, що в Чернігівському районі, Анатолія Маєша – справжня лабораторія просто неба. Чоловік уже кілька років вирощує екзотичні рослини. Результати просто вражають!

Тибетські ягоди

На городі у Анатолія Євгеновича росте усіляка всячина. Асортимент рослин дещо незвичний для нашої місцевості. Скажімо, господар вирощує годжі, інша назва цієї рослини – дереза китайська. Батьківщина годжі – північно-західний Китай. Ця рослина належить до чагарників. Плодоносить дереза ягодами довгастої форми яскраво-червоного кольору. Вони містять у собі від 20 до 40 крихітних насінин. Із сушених плодів можна варити чай або ж робити настій. Із ягід «витягують» різні фітохімічні речовини, які потім використовують як харчові добавки.

– Ягоди годжі – одні з найцінніших лікарських рослин у світі, – розповідає Анатолій Маєш. – До їх складу входить величезна кількість поживних речовин, вітамінів, антиоксидантів, кальцію, цинку, заліза, фосфору та інших корисних компонентів.

Незвичайні рослини на звичайному городі

Наукові дослідження показали, що люди, які регулярно вживають ягоди годжі, менш схильні до таких хвороб, як рак, діабет і хвороба Альцгеймера. Також ці плоди допомагають роботі серцево-судинної системи. Окрім цього, з ягід можна мати і фінансовий зиск. За словами городника, кілограм сухих ягід годжі коштує 600 гривень.

«Солодка картопля» з корисними властивостями

Анатолій Євгенович – справжній експериментатор. У себе на городі він вирощує заморський батат, плоди якого дуже схожі на картоплю.

– Напевно, багато городників чули про батат, так звану солодку картоплю. Але далеко не всі вирощують її у себе на городі. А даремно. Овоч має високу поживну цінність і багатий на вітаміни, – пояснює господар. – Він особливо корисний людям, які страждають на шлунково-кишкові захворювання.

Батат вирощують через крохмалисті бульби. Ця культура добре відома у країнах із тропічним і субтропічним кліматом, але і в нас можна отримати високі врожаї. Перевага батату в тому, що він може рости там, до звичайну картоплю через виродження або масове ураження вірусними хворобами не виростити. Не боїться він і колорадського жука. Батат полюбляє відкриті сонячні місця, захищені від холодних вітрів. Рослина вимоглива до тепла і не переносить заморозків. За словами Анатолія Маєша, попередниками «солодкої картоплі» можуть бути огірки, гарбузи, кабачки, помідори, цибуля. На старе місце батат висаджують не раніше, ніж через 3–4 роки.

Незвичайні рослини на звичайному городі

– У середньому з одного куща я збираю близько восьми кілограмів бульб, – хвалиться Анатолій Євгенович. – А торік один екземпляр затягнув на чотири кіло!

Збирати врожай починають після перших приморозків. Викопувати бульби можна лопатою або вилами. Але варто пам’ятати, що плоди батату розташовані в ґрунті не компактно, а на різних відстанях від центру куща, тому копати треба обережно, щоб не пошкодити їх. Викопані бульби просушують на сонці і  зберігають у сухому приміщенні.

Анатолій Маєш каже, що їсти батат можна сирим, відвареним, печеним або смаженим, їдять і листя цієї рослини.

– Стиглі бульби містять багато дрібнозернистого крохмалю, який більш корисний та цінний, ніж картопляний, а також глюкозу, мінеральні солі та вітаміни, – каже чоловік. – Вміст вуглеводів, кальцію і заліза у бататі набагато вищий, ніж у картоплі.

«Рис у мене свій, домашній»

Вже не перший рік Анатолій Маєш вирощує дивовижну рослину соріс. Це гібрид сорго і рису, який успадкував від своїх «батьків» найкраще. Він не вибагливий до умов вирощування, як сорго. Корисний і поживний. А за смаком нагадує рис.

– Я задоволений цією рослиною, – ділиться досвідом агроном-аматор. – Він дає в два-три рази більший урожай, ніж кукурудза і сорго, а за споживчими якостями соріс не відрізниш від рису. Тому закордонний рис ми не купуємо, їмо свій, домашній.

У своєму господарстві Анатолій Маєш використовує цю рослину як харчове зерно. Разом із тим соріс – цінний корм для птиці та худоби.

– Ще й віники не треба купувати, – жартує господар.

Незвичайні рослини на звичайному городі

За словами чоловіка, соріс стійкий до будь-яких погодних умов, зокрема не втрачає своїх поживних якостей і за високих температур, витримує навіть до 40–50 градусів. Кукурудза засихає, а йому хоч би що. Зерно не осипається, тому волоті можна зрізати вручну, коли вони повністю достигнуть.

– Зерно вилучаю спеціальною гребінкою. Можна вибивати ціпом або чухрати вручну, – каже Анатолій Євгенович. – Ця робота дає велику насолоду. Коли добірне насіння золотими фарбами виблискує на сонці, душа радіє, адже працював не даремно. Після обробки зерно стає сліпучо-білим. А яка смачна каша з нього!

Іноді господар готує куліш із насіння амаранту. Ця культура – нова для нашої країни, але привертає увагу дослідників і практиків багатством і збалансованістю білка, підвищеним вмістом вітамінів, мінеральних солей. Унікальність амаранту в надзвичайно високій поживній цінності та їстівності всіх без винятку частин: стебел, листя, насіння.

Незвичайні рослини на звичайному городі

Чоловік вирощує і цукрову тростину. Каже, що худобі вона до вподоби.

– Стебло цукрової тростини товсте, а сама рослина сягає заввишки трьох метрів, – зазначає городник. – Структура біла, схожа на пінопласт. А до того солодка, що корову за вуха не відтягнеш.

Є на городі і арахіс. Минулого року із півлітрової баночки горішків, котрі Анатолій Євгенович висадив разом зі шкаралупами, вродило ціле відро.

Можна довго розповідати про цю цікаву особистість. Адже Анатолій Маєш – справжній експериментатор. На відміну від більшості селян, рештки рослин він не спалює, а кидає на гній, де за рік із тонни сміття працьовитий каліфорнійський черв’як зробить 700 кілограмів гумусу. В найближчих планах анисівця – перевезти з колишнього подвір’я біогазову установку, яка, окрім газу, даватиме ще й відмінне добриво для рослин.

Віталій НАЗАРЕНКО

Фото автора

По материалам http://sivertime.com.ua/

Натисніть на стрілку що б перейти до наступної сторінки

Оставить комментарий