Третина товарів у магазинах непридатна до споживання

42














Третина товарів у магазинах непридатна до споживання

Управління споживчого ринку та підприємництва міської ради постійно проводить перевірки якості та безпеки основних груп товарів, що реалізується суб’єктами господарювання сфери торгівлі на відповідність їх вимогам нормативних документів.

Перевірк атриває з метою попередження надходження на споживчий ринок Чернігова неякісних та небезпечних товарів.

Повідомляє управління споживчого ринку та підприємництва міської ради.

 Здійснюється контроль за дотриманням умов та строків придатності, наданням необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про товар, наявністю та достовірністю супровідних документів, у тому числі щодо якості та безпеки, дотримання правил торгівлі тощо.

Так, протягом І півріччя 2014 року в торговельній мережі міста Чернігова було перевірено близько 427 товарів, що належать до високого ступеня ризику, на загальну суму 137750,81 гривень, з них забраковано та знято з реалізації 36,4 % від перевіреної кількості, у тому числі через:

—  відсутність супровідних документів щодо якості та безпеки – 7,6 %;

—  відсутність інформації про товар – 27,6 %;

— вичерпаний термін придатності – 1,2 %.

За виявлені порушення 61 фізична особа – підприємець притягнута до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу за частиною 1 статті 155 КУпАП. Неякісна продукція, що виявлена в об’єктах торгівлі, знята з реалізації суб’єктами господарювання у добровільному порядку.

Варто зазначити, що всі харчові продукти і продовольча сировина, які надходять у торговельну мережу, повинні відповідати вимогам чинних нормативно-правових актів і нормативних документів щодо показників якості та безпеки харчових продуктів, упаковки, маркування, транспортування, приймання і зберігання.

Працівники суб’єкта господарської діяльності зобов’язані надати споживачу необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про товари, а також на вимогу споживача – документи, якими підтверджуються їх якість і безпека, а також ціна товарів.

Всі харчові продукти, що знаходяться в обігу в Україні, етикетуються державною мовою України та містять у доступній для сприймання споживачем формі інформацію про конкретний вид продукції.

Тобто, на етикетках повинна бути зазначена наступна інформація:

—  назва харчового продукту;

—  найменування підприємства та його місцезнаходження;

—  найменування нормативних документів, вимогам яких повинна відповідати вітчизняна продукція;

—  строк придатності;

—  відомості про вміст шкідливих для здоров’я речовин, встановлені нормативно-правовими актами, та застереження щодо застосування окремої продукції, якщо такі застереження встановлені нормативно-правовими актами;

—  позначка про наявність у її складі генетично-модифікованих компонентів;

—  дата виготовлення;

—  відомості про умови зберігання;

—  номінальна кількість (масу, об’єм тощо), харчова та енергетична цінність, умови використання та застереження щодо вживання їх окремими категоріями споживачів;

—  дані про основні властивості продукції, її склад (включаючи перелік використаної у процесі їх виготовлення сировини, в тому числі харчових добавок).

Це загальні вимоги до маркування харчових продуктів.

По материалам http://svoboda.fm/

Натисніть на стрілку що б перейти до наступної сторінки

Оставить комментарий